parasvpn.org logo

Proton VPN kokemuksia

Viimeisimmät uutiset

Proton VPN kokemuksia

Proton VPN on suhteellisen tuore markkinoilla, vaikka yritys tunnetaankin hyvin sähköpostistaan. Taustalla ovat vaikuttavat varsin kokeneet tekijät, joten pyrkimys on tehdä luotettava, turvallinen sekä toimiva järjestelmä kilpailemaan suurten VPN -toimijoiden joukkoon. Alun perin Proton VPN tuotiin markkinoille tuomaan lisäsuojaa ProtonMailin käyttäjille, mutta nyt sitä tarjotaan myös omana palvelunaan.

Se on perustettu vuonna 2017 Sveitsissä, joten se ei kuulu 14 Eyes -maihin eli käyttäjän data pitäisi pysyä salassa niin hyvin kuin mahdollista. Tästä VPN:stä on tarjolla sekä ilmainen että maksullinen versio. Lisäksi se on saatavilla monille laitteille, joten käytössä voi olla yhtä aikaa jopa 10 istuntoa.

Proton VPN pähkinänkuoressa

Proton VPN -palvelimia on kaikkiaan yli 1864 ja ne ovat 67 eri maassa. Esimerkiksi Suomessa on kaikkiaan 12 palvelinta ja ne sijaitsevat kaikki Helsingissä. Nämä ovat niin sanottuja plus palvelimia, jolloin ne ovat käytössä niillä käyttäjillä, jotka ovat ottaneet käyttöönsä kaikki palvelut. He pystyvät käyttämään suoratoiston tukea, Adblockeria eli mainosten estoa, Torrent -tukea ja lisäksi suurin nopeus on 10 Gbps.

Proton VPN kokemuksia voi myös kartuttaa hankkimalla itselleen tuotteesta ilmaisen version, mutta silloin kaikkia ominaisuuksia ei saa käyttöönsä. Yritys on vahvasti sitoutunut siihen, että suojaus ja tietoturva verkossa on vankka. Se piilottaa IP-osoitteen sekä takaa käyttäjän nimettömyyden kuten kuuluukin.

Salausprotokollana on käytössä AES-265 -salausta, joten se on sama kuin on käytössä pankeissa ja mitä kyberturvallisuusasiantuntijat suosittelevat. Tunnelointiin on puolestaan tarjolla OpenVPN TCP, OpenVPN UDP sekä IKEv2/IPsec. Ne eivät mitenkään yllätä, mutta niissä on kaikki asianmukaiset näkökulmat, mitä paras VPN tarvitsee.

Myös Kill Switch on mukana kuten kuuluukin, joten jos yhteys jostain syystä katkeaa, niin ohjelma pysäyttää turvallisuussyistä kaiken liikenteen. Tällöin IP-osoitteesi ei vuoda nettiin. Kytkimen toimivuutta oli varsin helppo testata ja se toimi kuten yritys on luvannut.

Proton VPN kokemuksia palvelun nopeudesta

Proton VPN ei tuo mitään kovin uutta ja ihmeellistä nopeuksiin, mutta palveluna se on riittävän nopea. Yhteys ei pätki, joten siihen voi täysin luottaa silloin, kun sitä käyttää. Mitä tulee HD-videoiden katsomiseen, niin niidenkään suoratoisto ei tuo minkäänlaista ongelmaa.

Mobiiliyhteyksillä oli joskus aiemmin ongelmia, mutta nyt nekin on saatu toimimaan hyvin. Android on saanut uuden sovelluksen, mutta myös iOS -käyttäjät saavat käyttää Proton AG:n kehittämää sovellusta. Sinällään sekin toimii aivan hyvin.

Nopeus on tärkeä siinä mielessä, että lähettäessäsi sisältöä haluat kaiken tapahtuvan lähestulkoon heti. Pieni hitaus  johtuu siitä, että yhteydet ovat salattuja. Mitä lähempänä nopeus on normaalia yhteyttä ilman salausta, sitä parempi se on. Kun palvelimia avataan lisää, se nopeuttaa toimintaa jonkin verran. Nopeuteen vaikuttaa usein myös sijainti.

Palvelun hinnoittelu

Ensimmäinen vaihtoehto on siis ilmainen, mutta se tarkoittaa sitä, että käytössä on vain yksi VPN yhteys ja maita, joissa ilmaiset palvelut ovat, niitä on kolme. Nopeudeksi yhtiö määrittelee mediumin, joten myös siinä joutuu tinkimään verrattuna maksulliseen versioon. Tarjolla ilmaiseen käyttöön ovat lisäksi käytännöt Strict no-logs policy sekä Access blocked content.

Maksullisessa käytössä on yhteyksiä enemmän ja maita on reilu 60. Myös nopeus on korkein mahdollinen eli aina 10 Gbps:n asti. Hinta riippuu myös siitä, maksatko tilauksen kuukausittain, vuosittain vai teetkö kahden vuoden sopimuksen, jonka kuukausihinta tulee kaikkein halvimmaksi. Proton VPN tarjoaa reilulla kädellä rahat takaisin -takuun. Se on 60 päivää, joten siinä ajassa ehtii tuotetta testata hyvin ja tulla jopa siihen tulokseen, että se ei sovi omaan käyttöön.

Lokien kerääminen

Proton VPN kertoo tietosuojakäytännössään, että palvelu valvoo vain ja ainoastaan aikaleimaa, joka tulee viimeisen kirjautumisen yhteydessä. Se on huomattavasti vähemmän kuin monella muulla palveluntarjoajalla. Vaikka yritys kertoo sivuillaan, ettei se pidä lokeja, käytännössä se tarkoittaa aktiivilokeja.

Aikaleimasta yrityksen sivuilla sanotaan, että se on viimeisimmästä onnistuneesta kirjautumisesta syntynyt aikaleima, joka korvataan aina uudella, kun käyttäjä kirjautuu seuraavan kerran sisään. Tunnisteessa ei ole sijaintia eikä IP-osoitetta.

Proton VPN kokemuksia turvallisuudesta

Proton tunnetaan turvallisuuden edelläkävijänä ja siksi myös VPN:n käyttöön on kehitetty ominaisuuksia, jotka ovat varsin edistyksellisiä ja toisaalta ne ovat myös yksinoikeudella Proton VPN:n käyttäjille. Secure Core on mielenkiintoinen versio, koska siinä kaikki palvelinyhteydet kulkevat huipputurvallisen maanalaisen palvelimen kautta. Nämä palvelimet sijaitsevat Ruotsissa, Islannissa tai Sveitsissä.

Toinen hyvä ominaisuus on Tor over VPN, jossa yhdistyy sekä VPN että Tor -verkoista tuttu anonymiteetti. Näiden kahden ominaisuuden ansiosta Proton VPN on erittäin turvallista käyttää ja ne ovat käytännössä varsin ainutlaatuisia ominaisuuksia.

Palvelun käyttöönotto ja tukitoiminnot

Sovellusten asentaminen ja ottaminen käyttöön on hyvin yksinkertaista sekä mutkatonta. Siihen ei tarvitse varautua millään erityisosaamisella. Asennuksen jälkeen käyttäminen on helppoa ja kaikki toimii pelkällä napin painalluksella. Katkoksia ei juurikaan ole tai ei lainkaan, joten yhteys on todella vakaa ja luotettava.

Tukipalvelut ovat hiukan kyseenalaiset, koska tarjolla ei esimerkiksi ole lainkaan chat -tukea. Ainoa tapa ottaa yhteyttä on sähköposti ja vastausta saattaa joutua odottamaan 1-2 työpäivää. Se on pitkä aika, jos on tarve käyttää VPN:ää ja on ongelmia. Yritys on kuitenkin laatinut melko tiiviin paketin Usein kysytyistä kysymyksistä, joten niistä löytää vastaukset yleisimpiin ongelmiin. Lisäksi tarjolla on erilaisia tutoriaaleja sekä muuta hyödyllistä oheismateriaalia.

Positiivista on ainoastaan se, että Proton VPN:llä on oma subreddit -kanava, jossa kehittäjät ottavat varsin aktiivisesti osaa keskusteluun. Sen kautta on mahdollista saada vastaus jopa nopeammin kuin sähköpostilla. Myös lukemalla näitä keskusteluja, saattaa löytää vastauksen omaan kysymykseensä.

Millaisia Proton VPN kokemuksia käyttäjä saa

Tuote on varsin ensiluokkainen, sitä ei voi kieltää ja käyttäminen varsin suoraviivaista. Mainitsimme myös äsken, että tuotteessa on myös harvoin mitään erityisiä katkoksia, joten se tekee käyttämisestä mukavaa. Käyttäjänä sinulle tarjotaan mukautettu yhteysprofiili, yhteys on automaattinen ja maavalitsin tulee sijainnin mukaan. Kaikki on varsin selkeästi, joten mitään erityistä taitoa tai myöskään käyttöohjetta ei tarvita.

Maksuvaihtoehtoja on useampia, joten voit maksaa credit tai debit kortilla, PayPalilla ja jopa Bitcoineilla sekä näiden lisäksi pankkisiirrolla sekä myöskin käteisellä. Kaikkiin maksutapoihin löytyy hyvät ohjeet.

Tuki löytyy usealle eri alustalle eli tarjolla on Windows, macOS, Linux, Chromebook, Android, Android TV sekä iOS ja iPadOS. Lisäksi sivustolta on saatavissa tarjouksia, joten tuotteet voi saada jopa 50 prosenttia halvemmalla. Niitä kannattaa käydä katsomassa. 

Vaikka tuote on vielä varsin nuori eikä se ole saanut samalla tavalla jalansijaa kuin monet muut, se on silti tutustumisen arvoinen sekä varsinkin maksullinen versio on hyvin toimiva sekä kohtuullisen hyvä hinta-laatusuhteeltaan. Se sopii hyvin sellaiselle käyttäjälle, joka arvostaa turvallisuutta. Se on projektina varsin kunnianhimoinen ja Proton onkin pystynyt hyvin kasvattamaan palvelimien määrää ympäri maailmaa ja noussut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi muiden rinnalle.