Yksi suosituimmista VPN -palveluista on NordVPN ja siitä saadut kokemukset pääosin positiivisia. Sitä suositeltiin käytettäväksi esimerkiksi silloin, kun ulkomailla käydessä halusi katsoa Yle Areenaa. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että Yle tunnistaa VPN:n käytön ja sen kautta palvelut eivät ole enää käytettävissä.
NordVPN:llä on palvelimia myös Suomessa, joten sen käyttö onnistuu siksi hyvin. Kotipaikakseen se ilmoittaa Panaman, joten se ei kuulu sen enempää 5 Eyes kuin 14 Eyes liittoutumiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Panaman lait eivät vaadi lainkaan pakollista tietojen säilytystä kuten näiden kahden ryhmittymän sisällä toimivien maiden lait vaativat.
NordVPN pähkinänkuoressa
Yritys kertoo, että sillä on kaikkiaan yli 5300 VPN-palvelinta 59 maassa ja niitä löytyy myös Suomesta 21 kappaletta. NordVPN piilottaa todellisen IP-osoitteen ja suojaa samalla internetliikenteen. Kun teet yhteyden VPN -palvelimeen, vastaanottamasi ja lähettämäsi tiedot piilotetaan kolmansilta osapuolilta, internetpalveluntarjoajalta sekä valtion viranomaisilta. Uuden IP-osoitteen avulla piilotat virtuaalisen sijaintisi eikä verkkotoimintoja voida seurata samalla tavoin kuin ilman VPN:ää. Käytännössä se tarkoittaa, että henkilöllisyys on suojattu ja tietosi pysyvät yksityisinä.
Nämä luvatut asiat ovat siis perusasioita, joita olemme jo käsitelleet VPN:stä kertovilla sivuillamme. Paras VPN -sivusto kertoo sinulle varsin tarkasti VPN:n tärkeimmät yksityiskohdat. Tiedot salataan, niille ei ole seurantaa ja käytössä on myös monivaiheinen tunnistautumine tarvittaessa. He lupaavat myös, että palvelussa ei ole IP-osoitteen vuotoja eikä DNS-vuotoja. Lisäksi on käytössä niin sanottu Kill Switch eli toiminto, joka estää liikenteen laitteen ja internetin välillä, jos yhteytesi jostain syystä katkeaa, kun siirryt VPN-palvelimelta toiselle.
Palvelu myös blokkaa mainokset ja toisaalta antaa mahdollisuuden torrenttien lataamiselle sekä Netflixin käytön, mutta toteaa myös, että palvelua ei saa käyttää niissä tarkoituksissa, missä pyritään kiertämään tekijänoikeuksia koskevia sääntöjä. Tästä ilmoituksesta pääsee klikkaamaan yrityksen käyttöehtoihin, jotka eivät löydy lainkaan suomen kielellä.
NordVPN kokemuksia palvelun nopeudesta
Palvelu on toiminut varsin luotettavasti ja nopeasti varsinkin, jos käyttää sitä Euroopan alueella. Mitään suuria muutoksia nopeuden suhteen ei ole ollut, joten sitä voi pitää sen suhteen luotettavana. Löysimme tietoa, että nopeuksista on valitettu muualla maailmassa ja silloinkin lähinnä Pohjois-Amerikassa, jossa on paljon käyttäjiä ruuhka-aikoina. Varsinkin Euroopan alueella päiväsaikaan ei palvelussa ole nähtävissä ongelmia. Käyttäjämäärät tosin kasvavat iltaa kohden, jolloin on enemmän striimauspalvelujen käyttäjiä.
Palvelun hinnoittelu
Palvelun hinta on kiinni siitä, miten pitkän ajan haluat palveluun sitoutua. Halvin mahdollinen vaihtoehto on sitoutua kahdeksi vuodeksi ja lisäksi saa 3 kuukautta ilmaiseksi. Kaikkein kalliimmaksi palvelu tulee silloin, jos sen ottaa kuukausitilauksena. Ero on huomattavan suuri eli voikin todeta, että käyttäjät halutaan sitouttaa vuoden tai kahden sopimuksiin. Se on silti ikävää, että ei ole mahdollisuutta kohtuullisella hinnalla käyttää palvelua esimerkiksi kuukauden ajan ollessaan esimerkiksi lomareissulla ulkomailla.
Palvelua on lisäksi tarjolla kolmea erilaista eli Complete, Plus ja Standard. Standard -palvelu sisältää VPN:n, suojauksen haittaohjelmia vastaan sekä seurannan ja mainosten eston. Plus paketti sisältää edellisten lisäksi myös salasanojen hallintasovelluksen, joka on alustariippumaton sekä tietomurtojen tarkistuksen. Complete -palvelussa on näiden kahden lisäksi myös 1 Tt pilvitallennustilaa salattuna. Eli palvelu pitää sisällään muutakin kuin pelkästään VPN:n.
Koska palvelu sisältää muutakin kuin VPN:n, se on kalliimpi kuin muut siihen verrattavissa olevat maksulliset palvelut, mutta hintaan kuuluu huomattavasti enemmän palvelua. Lisäksi palvelu voi olla käytössä kaikkiaan 6 eri laitteella, joten se on suhteellisen kattava esimerkiksi perhekäytössä. Ilmaista kokeilua ei ole mahdollista käyttää kuin uudet iOS- ja Android -käyttäjät, mutta käytössä on takuu, jossa rahat saa takaisin 30 päivän kuluessa. Mikäli kuluu enemmän kuin 30 päivää, niin se ei enää onnistu.
NordVPN kokemuksia tietomurrosta
Vuonna 2018 tuli hiukan yllätyksenä ilmi, että NordVPN palvelimet pystyttiin hakkeroimaan ja yritys vielä salasi tiedon. Se herätti käyttäjissä huolta, että onko sillä ollut vaikutusta käyttäjien yksityisyyteen. Mitään ei kuitenkaan ole ilmennyt, joten ilmeisesti hakkeroinnilla ei haluttu käyttäjien tietoja vaan pelkästään saada palvelu nurin.
Tämän tapauksen jälkeen yhtiö on päivittänyt palvelimet toimimaan ilman fyysisiä levyjä, jolloin mistään ei löydy paikallisia levyjä. Ne toimivatkin RAM -pohjaisina. Lisäksi yhtiö kutsu ulkopuolisen turvallisuusyrityksen tarkastamaan sovellukset sekä etsimään ja korjaamaan mahdolliset turvallisuuspuutteet. On kuitenkin yllättävää, että hakkerointi ei pilannut yrityksen mainetta vaan se säilyi silti varsin positiivisena.
Lokitietojen kerääminen käyttäjistä
NordVPN on maininnut, että se ei kerää lokitietoja käyttäjistään eikä myöskään välitä tietoja ulkopuoliselle taholle. He eivät myöskään talleta kaistanleveyttä, selainhistoriaa, IP-osoitteita eikä lokikirjoja tai aikaleimoja. Sanotaankin, että yksi palvelun vahvuuksista on se, että lokitiedot salataan.