parasvpn.org logo
Search
Close this search box.
Miten VPN toimii

Mikä on VPN

Tietoa, mitä hyötyä VPN:stä on.

paras VPN
Mikä on VPN

Virtuaalinen yksityisverkko eli Virtual Private Network on suojattu verkkoyhteys julkisessa verkossa. Sen avulla pystyt salaamaan kaiken liikenteesi, mitä sinulla on internet -verkkoon. Lisäksi sinulla on mahdollisuus kätkeä oma identiteettisi niin, että kolmannella osapuolella ei ole mahdollisuutta tai ainakin vaikeampi seurata, mitä siellä teet. Lisäksi salaus tapahtuu täysin reaaliajassa. Katsotaanpa hiukan tarkemmin, mikä on VPN ja kuinka se sinua suojaa.

Miten VPN käytännössä toimii

Jos mietitään julkista verkkoa, niin kenellä tahansa on mahdollisuus niin sanotusti kuunnella verkon liikennettä. Siihen ei kovin kummallisia laitteita tarvita. Siinä vaiheessa, kun otat VPN:n käyttöön, kukaan kolmas osapuoli ei näe, mitä sivustoja käytät eikä sitä, mitä dataa vastaanotat tai lähetät. VPN on eräänlainen suodatin, joka muuttaa datasi sellaiseen muotoon, että sitä ei ole selväkielisenä luettavissa, joten datan sieppaajalle hyödytöntä.

Käytännössä VPN piilottaa IP-osoitteesi, jolloin kaikki liikenteesi reitittyy tätä varten konfiguroidun etäpalvelimen kautta. Aina, kun käytät VPN:ää, se toimii datasi lähteenä. Tämä on hyödyllistä varsinkin silloin, jos käytät pankkipalveluja avoimissa, julkisissa verkoissa. Käytännössä palvelu on helppo ensinnäkin asentaa, mutta myös laittaa tarvittaessa päälle.

Miksi VPN-yhteys on järkevä käytössä

Jos et käytä VPN:ää, niin esimerkiksi palveluntarjoajasi voi seurata sinua hyvinkin tarkasti IP-osoitteesi avulla. Reittiäsi internetissä voidaan seurata sitä mukaa, kun liikut palveluntarjoajan palvelimelta toiselle. Ne kirjaavat sinusta tietoja koko ajan ylös ja voivat tarkkailla kaikkea, mitä verkossa teet. Vaikka ISP eli palveluntarjoaja vaikuttaa hyvin luotettavalta, se voi silti välittää selaustietojasi eli selaushistoriaasi esimerkiksi mainostajille.

Kyberrikollisuuden uhka on varsin aito niissä tilanteissa, joissa käytät avoimia Wi-Fi -verkkoja. Sinulta voidaan viedä salasanoja, maksutietoja, muuta omaa dataasi tai jopa henkilöllisyytesi voi olla vaarassa. Näissä tilanteissa paras VPN auttaa sinua huomattavasti ja tietosi ovat paremmassa suojassa. VPN:n avulla voit surffailla netissä huomattavasti rennommin.

Paras ilmainen VPN suomalaisille
VPN-yhteys

Miten toimii hyvä VPN

Siihen, mikä on VPN, saadaan lisää vastauksia, kun tutustutaan tarkemmin, miten se toimii. Toiminnan pitää kattaa vähintään neljä toimintoa ja ne ovat nämä:

  • Salattu IP-osoite: yksi tärkeimmistä tehtävistä on piilottaa IP-osoitteesi jopa internetpalveluntarjoajaltasi sekä kolmansilta osapuolilta. Tietosi näet vain itse sekä VPN-palveluntarjoaja.
  • Protokollat ovat salattuja. Hyvä VPN on sellainen, joka estää jälkien jättämisen. Se tarkoittaa, että selaustietoja, evästeitä eikä hakuhistoriaa jää näkyviin. Kun evästeet salataan, ei kolmannet osapuolet pääse niihin käsiksi.
  • Kill Switch eli pysäytyskytkin. Jos yhteytesi jostain syystä äkkiä katkeaa, niin samalla katkaistaan myös suojattu yhteytesi. Jos VPN tunnistaa odottamattoman katkon, se myös pysäyttää ohjelmat, jolloin suojaus ei myöskään näissä tilanteissa petä.
  • Todennus pitää olla kaksivaiheinen. Sisäänkirjautumisyritykset on tarkistettava sekä niissä on käytettävä useita todennustapoja. Näin pyritään estämään se, että epätoivotut kolmannet osapuolet eivät pääse kiinni suojattuun yhteyteesi.

Onko VPN turvallinen

Aina on muistettava, että se suojaa IP-osoitetta ja selaamista internetissä, mutta se ei suojaa haittaohjelmilta, boteilta tai viruksilta. Niitä varten on oltava virustentorjuntaohjelmisto. Eli koskaan ei voi tuudittautua siihen, että on täysin suojassa kolmansilta osapuolilta. Haittaohjelmat ovat sellainen osuus, jota vastaan VPN ei pysty sinua suojaamaan.

Sinun kannattaa vertailla myös keskenään VPN-palveluntarjoajia, koska niidenkin välillä on huomattavan paljon eroja. Palvelusta ei ole sinulle mitään hyötyä, jos yksityisyytesi vaarantuu sen vuoksi, että palveluntarjoajaan ei voi luottaa. He ei saa myydä sinusta mitään tietoa kolmansille osapuolille sekä tarjonta pitää sisältää nuo äsken mainitut neljä osa-aluetta.

paras VPN Suomessa

Helppo asennus

Helppo ja ymmärrettävä asentaminen on yksi lisäksi ominaisuus, joka on järkevää ottaa huomioon valittaessa palvelua.

Mitä on huomioitava palveluntarjoajasta

VPN-palveluja tarjoaa suuri määrä erilaisia yrityksiä, joten ennen kuin hankit heidän kauttaan itsellesi sopivaa palvelua, sinun on vertailtava niitä keskenään. Pelkästään tuotteen hinta ei voi olla määräävänä tekijänä. Monet palveluntarjoajat tulevat sinua vastaan ja antavat sinulle mahdollisuuden kokeilla VPN-palvelua esimerkiksi viikon ilmaiseksi. Sen jälkeen luovut siitä tai palvelu jatkuu maksullisena.

Ennen kuin valitset palvelua itsellesi, sinun on kaikkein tärkeintä varmistua siitä, että heidän palvelinverkostonsa on riittävän laaja ja sinulla on palvelimia lähellä, missä suurimman osan ajasta käytät VPN:ää. Jos matkustat paljon, sinun kannattaa katsoa, kuinka laajalle alueelle palvelinverkosto on levittäytynyt. Sekin on tärkeää, että ohjelmisto toimii sekä mobiilissa että tietokoneella.

Tietosuojaseloste on myös luettava mahdollisimman tarkasti, että saat tietää, mitä tietoja sinusta tallennetaan ja miksi niin tehdään. Jos palveluntarjoaja on ulkomainen, niin sen kotimaan lainsäädäntö tukee myös yksityisyydensuojaa. Sen kotimaa saa myöskään kuulua tiedusteluyhteisöihin kuten 14 Eyes.

Matkustaminen ja suoratoistopalvelut

Matkaillessa VPN on varsin käytännöllinen matkakumppani. Hotellin tai kahvilan WiFi -yhteydestä muodostuu huomattavasti luotettavampi sitä käytettäessä. Osa maista on sellaisia, että ne sensuroivat nettiyhteyksiä, joten silloin on VPN asennettava jo valmiiksi kotimaassa. Tällaisia maita ovat muun muassa Venäjä ja Kiina. Tällöin netin käyttö on huomattavasti helpompaa myös näissä maissa.

Monissa suoratoistopalveluissa on myös estoja, joten VPN:n avulla voi pyrkiä kiertämään näitä estoja. Esimerkiksi Netflixin USA:n tarjontaa ei välttämättä pääse käsiksi ellei valitse VPN -palvelinta, joka on sijainniltaan kyseisessä maassa. Tosin monet striimauspalvelut pyrkivät rajoittamaan tai jopa estämään kokonaan käyttäjiä, jotka tulevat palveluun VPN:n kautta.

EU:n sisällä maarajoitukset ovat poistuneet asetuksella, joka annettiin 2018. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että voit rauhassa katsella omassa kotimaassa tilattua sisältöä, mikäli matkailet EU:n alueella. Tällöin et myöskään tarvitse niiden katsomiseen VPN:ää. Näissä palveluissa kuitenkin varmistetaan suomalaisen käyttäjän kotipaikka väestötietojärjestelmästä ennen kuin rekisteröinti on kunnossa.

VPN-palvelu

Miten netti toimii VPN:n kautta

Vuosia sitten oli yleinen käsitys, että VPN hidastaa netin käyttämistä entisestään eikä sitä ole syytä käyttää jatkuvasti. Tänään tekniikka on kuitenkin mennyt eteenpäin pitkin askelin eikä pientä hidastumista välttämättä edes huomaa. Kaikki on pitkälti kiinni siitä, millainen laitekapasiteetti VPN-palveluntarjoajalla on.

Omaa virtuaalista sijaintiaan voi vaihtaa vaikkapa joka päivä ja hyvillä palveluntarjoajilla on palvelimia useissa maissa sekä sijainneissa. Silloin on helpompi vaihtaa virtuaalista sijaintiaan eikä välttämättä yhteyksissä ole juurikaan hidastumista. Myös joissakin sovelluksissa on toiminto, joka ehdottaa liittymistä tiettyyn palvelimeen siksi, että toiminnot ovat nopeampia sen kautta.

Useimmat pystyvät pitämään VPN:n jatkuvasti päällä eikä sitä tarvitse erikseen laittaa päälle tai ottaa pois päältä. Yleensä kaikki sovellukset toimivat hyvin, vaikka käyttää VPN:ia. Se kuluttaa ehkä jonkin verran akkua, mutta niin tekevät myös seuranta tai tiedonkeruu, joita se estää.