parasvpn.org logo
Search
Close this search box.
Miten löytyy turvallinen vpn

Ilmainen VPN

Mitä on huomoioitava ilmaisen VPN:n hankinnassa.

paras VPN
Ilmainen VPN

Jos harkitset ilmaisen VPN:n hankkimista, on hyvä tietää, mihin niiden hankinnassa on kiinnitettävä huomiota. Se ei välttämättä ole ongelmaton vaihtoehto ja siksi olemme käyneet läpi millaiseen todellisuuteen niitä käyttäessä saattaa joutua. Jos ilmainen VPN on tarkoin harkittu hankinta eikä sitä tarvitse käytössä kuin harvakseltaan, se voi olla täysin toimiva ratkaisu kaikesta huolimatta

Onko ilmainen VPN todella ilmainen

Ilmainen palvelu on houkutteleva, koska palvelusta ei tarvitse maksaa mitään. Mutta jos tarkemmin ajattelee, niin mitä on mahdollista saada ilmaiseksi? Miten yritys, joka tarjoaa ilmaista palvelua, kattaa kustannukset, joita todellisuudessa on? Vaikka palvelu on ilmaista, joutuu vastineeksi kaikesta huolimatta jotakin antamaan. Usein näissä tilanteissa se tarkoittaa yksityisiä tietoja, jotka palveluntarjoaja myy eteenpäin mainostajille. He maksavat näistä tiedoista ja samalla VPN -palveluntarjoaja saa rahaa toimintansa pyörittämiseen.

Käytännössä se voi myös tarkoittaa sitä, että näyttöruudullesi tulee myös mainoksia, joista et pääse millään tavalla eroon. Sinun on katsottava mainokset, mikäli haluat palvelua käyttää. Toinen asia, josta palvelun erottaa on se, että niihin ei sisälly yleensä minkäänlaista tukea. Eli jos sinulla on ongelmia palvelun käyttämisessä, joudut ratkomaan ongelmat täysin itsenäisesti. Kaikesta huolimatta ilmainen VPN voi olla hyvä ratkaisu, jos käyttöä ei siis ole kuin satunnaisesti.

Luotettava ilmainen VPN -palvelu

Kun valitset itsellesi ilmaista VPN -palvelua, on muutamiin seikkoihin paneuduttava hyvin huolella. Ensinnäkin sinun on etsittävä tietoa puolueettomista tietolähteistä, joita on vaikea todellisuudessa löytää. Mikään tietolähde ei ole silloin puolueeton, jos se tarjoaa esittelemistään tuotteista mainoksia pop-upeina. Se kertoo, että tietolähde saa mainoksista rahaa tai toimii affiliatena esillä oleville tuotteille. Valtaosa testeistä ovatkin kaupallisia.

Ilmaisen VPN -palvelun täytyy olla luotettava, joten sen on taattava tietoturva sekä yksityisyys verkossa. Palveluntarjoaja saa haltuunsa kaiken tiedon, mitä netin käytössä tapahtuu. Eli heillä on tiedossa sinun IP-osoitteesi, selain, käyttämäsi verkkosivut sekä laitteesi. Ilmaisen palvelun tarjoaja voi myydä sinulta kerätyt tiedot mainostajalle käyttäessäsi palvelua et pysty asiaan vaikuttamaan millään lailla.

Paras ilmainen VPN suomalaisille
VPN-yhteys

Tietosuojaseloste kertoo palvelusta tarkemmin

Siinä vaiheessa, kun palvelua otetaan käyttöön, olipa se ilmainen tai maksullinen, sitoudut tietosuojaselosteeseen sekä käyttöehtoihin. Kuten monet muutkin, saatat vain laittaa ruksit kumpaankin ja jatkaa palvelun käyttöönottoa. Näihin on syytä syventyä tarkemmin, koska niissä kerrotaan palvelusta tarkemmin. Varsinkin tietosuojaselosteen on kerrottava, mitä tietoja sinusta tallennetaan, luovutetaanko tietoja kolmansille osapuolille sekä mihin tietojasi käytetään.

Palvelun toimivuuden kannalta ei ole mitään merkitystä tiedoilla kuten mitä olet ladannut, mitä yksityisiä viestejä olet lähettänyt, selaushistoriasi tai se, mitä olet mahdollisesti istunnon aikana ostanut. Siksi sinun on tärkeää lukea tietosuojaselosteesta, mitä tietoja sinusta otetaan talteen silloin, kun käytät palveluntarjoajan VPN:ää. Lisäksi jotkut palveluntarjoajat markkinoivat palveluaan sillä, että käyttäjästä ei tallenneta mitään tietoja. Sekään ei voi pitää paikkansa, sillä palvelun on talletettava tiettyjä käyttäjäkohtaisia tietoja.

Mikä on palveluntarjoajan kotimaa

Ilmaisten VPN -palveluntarjoajien kotimaata saattaa olla suhteellisen vaikea selvittää. Se on tieto, jota ei välttämättä jaeta lainkaan julkisesti. Palvelun kotimaalla on sinällään huomattavasti merkitystä, koska se kertoo varsin tarkasti siitä, että miten yksityisyyttä käsitellään. EU:n alueella henkilön yksityisyyttä säätelevät varsin tiukat säädökset.

Joissakin maissa on sellainen tapa, että palveluntarjoajat velvoitetaan luovuttamaan käyttäjien tietoja ilman, että sille olisi oikeuden tai muun instanssin määräys. Tämä tarkoittaa, että yksityisyytesi vaarantuu eikä se ole turvattua. Ne maat, jotka kuuluvat 14 Eyes -tiedusteluyhteisöön, luovuttavat ilman käyttäjien suostumusta tietoja tiedustelupalveluille, jotka kuuluvat tähän yhteisöön.

Myöskin jotkut kiinalaiset yritykset tarjoavat VPN -palveluita. Se taas käytännössä tarkoittaa sitä, että palvelu tarjotaan maasta, jossa sananvapaus sekä yksityisyys on rajoitettua. Siellä myös internetin sensuuri on lisääntynyt vuosi toisensa jälkeen. Joten tässäkin jää pohdittavaksi se, onko järkevää luovuttaa tietoja maalle, joka vastustaa internetin vapaata käyttöä.

paras VPN Suomessa

Striimaus ilmaisen VPN:n avulla

Monet suoratoistopalvelut ovat yhä enenevässä määrin siirtyneet blokkaamaan VPN -yhteyksiä. Se koskee yhtä lailla maksullisia ja ilmaisia palveluita. Rajoituksia usein käytetään siksi, että tekijänoikeudet verkkosisältöihin on vain tietyllä maantieteellisellä alueella. Siksi VPN -yhteydet pyritään blokkaamaan pois, ettei näitä sisältöjä pääse katsomaan maantieteellisten rajojen ulkopuolelta.

Monet meistä haluaisi seurata elokuvia, musiikkia, urheilutapahtumia sekä muita sisältöjä, joita julkaistaan toisen maan alueella. Valitettavasti VPN:n kautta tulevat yhteydet pystytään nykyään tunnistamaan niin hyvin, että niiden käyttäminen ei ole enää mahdollista. Kun yhteydet blokataan pois, ei ole mitään väliä, onko se tehty ilmaisella vai maksullisella VPN:llä.

Ilmaisille yhteyksille on tarjolla hiukan rajoittuneemmat palvelut kuin maksullisille. Myöskin käytettävää kaistaa voidaan rajoittaa huomattavasti, jolloin esimerkiksi elokuvan seuraaminen ei välttämättä ole kovin nautinnollista. Ilmaisilla palveluilla ei palvelimien sijainteja ole niin paljon tarjolla kuin maksullisilla, joten oikean sijainnin löytyminen voi olla toisinaan haasteellista.

Miten ilmainen VPN toimii julkisessa verkossa

Julkinen verkko on avoin ja suojaamaton, joten pankkiyhteyksien käyttäminen näissä verkoissa on todella huono idea. Moniin suojaamattomiin verkkoihin liittyy myös salasana, mutta se voi olla kaikille käyttäjille sama, jolloin se ei turvaa verkon käyttöön. Siksi julkisessa verkossa omat tiedot ovat vaarassa.

Hyvältä vaikuttava julkinen verkko voi olla myös verkkorikollisten pystyttämä. Se on voitu harhaanjohtavasti nimetä jonkin kahvilan tai muun mukaan ja silloin paras VPN tarjoaa enemmän hyötyä kuin surffailu ilman mitään suojaa. Siitä huolimatta myös ilmaisen VPN:n tarjoamaan palveluun on syytä perehtyä tarkasti ja kyettävä selvittämään kuka taustalla toimii sekä mitä tietoja sinusta kerätään.

Muuta huomioitavaa ilmaisen VPN:n käytössä

Ilmaispalveluilla on paljon käyttäjiä ja siksi palvelussa saattaa olla suuren verkkoliikennemäärän käsittelystä johtuvaa palvelimien hitautta. Näihin voi liittyä myös tästä syystä tiedonsiirron määrien rajoittamista. Eli juuri se tiedonsiirto ei välttämättä onnistukaan, mihin olit ajatellut palvelun hankkia.

Jotkut palveluntarjoajat tekevät myös niin, että ilmaiset palvelut ovat minimalistisia ja jos haluat esimerkiksi siirtää dataa rajattomasti, sinun täytyy siitä maksaa erikseen. Näin huomaamattasi maksat palvelusta, kun poimit siihen palasen kerrallaan. Se voi tulla jopa kalliimmaksi kuin kuukausimaksullinen VPN. Joten kaikkiin rajoituksiin on syytä perehtyä hyvin tarkkaan sekä laskea se, paljonko lisäosat tulevat maksamaan, jos niitä poimii käytön aikana.

VPN-palvelu

Varovaisuutta vaaditaan

Mikään mahdottomuus ei ole käyttää ilmaista VPN:ää, mutta sen hankinnassa täytyy olla varovainen sekä tutkia ennen valintaa monia asioita huolellisesti. Olemme luetelleet pitkän listan asioita, joita sinun on käyttäjän selvitettävä ennen kuin otat palvelun käyttöösi. Hyvä keino olisi löytää ensin puolueeton vertailu, joka kertoo tarkkaan ja oikeellista tietoa palveluista sekä kykenee asettamaan ilmaiset palvelut jonkinlaiseen turvallisuusjärjestykseen.

Käyttäjänä sinun on myös huomioitava se, mille laitteille ilmainen VPN -palvelu on tarkoitettu. Jotkut on tehty vain PC-tietokoneille eikä mitään muuta ole tarjolla. Se on tietysti hyvä vaihtoehto silloin, jos tiedät aina käyttäväsi tietokonetta. On kuitenkin muistettava, että nykyään yhä useampi meistä käyttää jonkinlaista mobiililaitetta, joka on suojattava samalla tavoin kuin tietokoneenkin käyttö.